Tyttö lähtee kasarmiin

Flicka i kasern (ruotsinkielinen nimi)
The Girl in the Barracks (englanninkielinen käännösnimi)
Une Fille dans la caserne (ranskankielinen käännösnimi)
Ein Mädchen hält Einzug in die Kaserne (saksankielinen käännösnimi)
Tyttö kasarmissa (työnimi)
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tyttö lähtee kasarmiin

Tyttö lähtee kasarmiin (1956) on Aarne Tarkaksen ohjaama sotilasfarssi. Heikki Vuoren (Pentti Siimes) on määrä aloittaa varusmiespalveluksensa, mutta auto-onnettomuuden takia hän myöhästyy ja hänen siskonsa Hertta (Elina Pohjanpää) päättää tuurata häntä palveluksen alussa. Miehen esittäminen osoittautuu Hertalle kuitenkin varsin vaikeaksi ja aiheuttaa hämmennystä niin alokkaille (keskeisenä nuori Pertti Pasanen) kuin henkilökunnallekin. Kapteeni Teräs (Matti Ranin) pääsee nopeasti jyvälle tästä huiputuksesta ja tapahtumat saavat yllättäviä käänteitä.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Henkilö Elina Pohjanpää , Hertta Vuori
Henkilö Pentti Siimes , Heikki Vuori
Henkilö Matti Ranin , kapteeni Esko Teräs, "Teräsmies"
Henkilö Leo Jokela , alikersantti Jokela
Henkilö Pentti Irjala , ylivääpeli Muttila
Henkilö Reino Valkama , lääkintämajuri Kara
Henkilö Teija Sopanen , Marja
Henkilö Keijo Komppa , kapteeni Myrsky
Henkilö Seppo Kolehmainen , alokas Matti Nurmi
Henkilö Pertti Pasanen , alokas Kookas
Henkilö Lauri Lammela , alokas
Henkilö Ville-Veikko Salminen , alokas
Henkilö Paavo Nenonen , alokas
Henkilö Jaakko Pakkasvirta , alokas
Henkilö Pertti Weckström , kirjurikorpraali
Henkilö Matti Kuusla , alokas
Kreditoimattomat näyttelijät
Henkilö Kai Lappalainen , nuorukainen
Henkilö Irja Kuusla , eukko
Henkilö Aarne Tarkas , erotuomari
Henkilö Pentti Lähteenmäki , mies katsomossa
Henkilö Juhani Kumpulainen , varusylikersantti
Henkilö Erkki Ojanen , lääkintäkersantti Laakso
Henkilö Kalevi Hartti , lääkintäalikersantti
Henkilö Elvi Saarnio , siivooja
Henkilö Pentti Fagerholm , 1. puhelinkeskuksen hoitaja
Tekijät
Henkilö Aarne Tarkas , Ohjaaja
Henkilö Mauno Mäkelä , tuotantojohto
Henkilö Kaarlo Nuorvala , käsikirjoitus
Henkilö Esko Nevalainen , kuvaus
Henkilö Nils Holm , leikkaaja
Henkilö Tuomo Kattilakoski , ääni
Henkilö Gösta Salminen , ääni
Henkilö Kalevi Hartti , musiikki
Henkilö Kai Lappalainen , lavastus
Henkilö Väinö Tulosmaa , studiopäällikkö
Henkilö Jaakko Kuusisto , järjestäjä
Henkilö Kauno Roininen , B-kuvaaja
Yhteisö Adams Filmi Oy , levittäjä
Yhteisö Yleisradio / YLE Export / Tallennemyynti , levittäjä
Yhteisö VLMedia Oy , levittäjä
Kreditoimattomat
Henkilö Erkki Markko , valokuvaaja
Henkilö Aarne Tarkas , laulujen sanat  (musiikkikappale Pojat lähtee kasarmiin)
Tuotantotiedot
Tuotanto
Tuotantokustannukset
9 294 922 mk
Julkaistu
1956
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
29.06.1956
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex, Tuulensuu
Tampere: Hällä, Kino
Turku: Domino
Lahti: Ilves
Filmikopioiden määrä
8
Muut näytökset
 • 01.07.1956 Vaasa: Kinema ensi-iltakierros
 • 05.08.1956 Oulu: Bio-Kuohu, Rio ensi-iltakierros
 • 01.09.1956 Jyväskylä: Suomi-Elo ensi-iltakierros
 • 23.09.1956 Kuopio: Kuvakukko ensi-iltakierros
 • 28.10.1956 Pori: Sampo ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 12.03.1976 MTV2 Katsojia: 1 983 000
 • 19.08.1989 YLE TV1 Katsojia: 339 000
 • 07.11.2001 YLE TV1
 • 14.06.2003 YLE TV2
 • 29.09.2007 YLE TV2
 • 25.04.2011 YLE TV2
 • 03.07.2013 YLE TV1
 • 04.08.2015 YLE TV1
 • 12.04.2018 Yle TV1
 • 09.09.2019 Yle TV1
 • 26.10.2020 Yle TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat
Helsinki: Santahaminan varuskunta-alue

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Studiot
Helsinki: Kulosaaren studiot

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Kuvausaika
Toukokuu – kesäkuu 1956
Sisältöseloste
Heikki Vuoren on määrä astua varusmiespalvelukseen, mutta vähän ennen hän ajaa autollaan kovassa vauhdissa ulos tieltä, menettää tajuntansa ja joutuu maalaistaloon hoidettavaksi. Kun Heikkiä ei kuulu, hänen sisarensa Hertta päättää naamioitua pojaksi ja ilmoittautua armeijaan veljensä nimissä - pelastaakseen perheen maineen, sillä isä on upseeri. Varusteiden vaihdosta Hertta selviää nokkeluudellaan, lääkärintarkastus keskeytyy onnekkaasti ennen hänen vuoroaan ja saunan hän välttää teeskentelemällä sydänvikaa. Hän pääsee sairastuvalle ja kehittää keinotekoisen kuumeen, kunnes pinnausta haistava lääkintäkersantti juottaa hänelle risiiniöljyä. Epäluulot heräävät myös vääpelissä ja komppanian päällikössä, kapteeni Esko Teräksessä, joka huomaa alokas Vuoren käyttävän peruukkia.

Tällä välin Heikki on toipunut ja saapuu kasarmille pelastamaan sisartaan. Kapteeni yllättää hänet, jolloin Heikki kertoo olleensa luvattomalla iltalomalla. Hän onnistuu pääsemään sairastupaan ja vaihtamaan Hertan kanssa vaatteita ja rooleja. Kirjurikorpraali tavoittaa pakoon yrittävän Hertan, joka hädissään kertoo tulleensa tapaamaan komppanian päällikköä, mutta unohtaneensa kulkuluvan. Mies saattaa Hertan kapteeni Teräksen asunnolle, jonne tyttö pääsee sisään siivoojan avulla. Aamulla Teräs löytää sohvalle nukahtaneen Hertan: he tutustuvat aamukahvin merkeissä ja esittäytyvät kihlaparina sisään pistäytyvälle kapteeni Myrskylle.

Komppaniassa on levinnyt huhu naisalokkaasta: kun Heikki ilmoittautuu palvelukseen, häntä kohdellaan tyttönä. Kapteeni Teräs alkaa aavistaa tapausten oikean laidan Heikin ja Hertan läpinäkyvistä selityksistä. Lääkärintarkastuksen jälkeen, joka koituu innokkaasti odottaville alokastovereille pettymykseksi, Heikki kertoo totuuden ylivääpelille ja Hertta omalla tahollaan kapteenille. Heikki saa anteeksi luvattuaan tulla kunnon sotilaaksi. Myös alokastoverit leppyvät Heikille ja yrittävät yhteisvoimin salakuljettaa Hertan ulos kasarmilta. Tyttö piilotetaan tynnyriin ja kuorma-auton lavalle; sieltä hän vilkuttaa kapteenille, joka lähtee perään moottoripyörällä. Ylivääpelin mukaan "tarina naismonnista sai tavanomaisen lopun".

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Aiheet
Lehdistöarviot
"Kaksi päivää, jotka Hertta joutuu olemaan kasarmissa alokkaana, ovat tietenkin täynnä kommelluksia, mutta keksittyään jonkinlaisen lähtökohdan käsikirjoituksen tekijä ei ole vaivautunut muokkaamaan aihettaan, keksimään hauskoja repliikkejä ja tilanteita [- -]", tuumi Martti Savo (Modest Savtschenko, Työkansan Sanomat 1.7.1956). K. Sn (Jyväskylän Sanomat 3.9.1956) arvioi: "Mitään erikoista uutta ei siinä tapaa, mutta aihelmathan tarjoavat mahdollisuuksia moniin variaatioihin, ja niitä Nuorvala käyttelee tottuneesti. Sattuvan kevyttä keskustelua on melko tiheään."

Ohjaus nähtiin monissa arvosteluissa elokuvan parhaana puolena. Inkeri Liuksen (Suomen Sosialidemokraatti 1.7.1956) mielestä hauskuus oli yksinomaan Aarne Tarkaksen ohjauksen ansiota. "Tarkaksen sotapojat ovat puolueettomasti nähtyjä suomalaisia alokkaita, ei tuhmempia eikä fiksumpia kuin he todellisuudessakaan ovat. Kuitenkaan Tarkas ei ole kopioinut todellisuutta suoraan. Luontevuus on saatu suunnittelun ja valikoinnin kautta. [- -] Sivuosan esittäjä Seppo Kolehmainen on luontevin hahmo elokuvassa. [- -] Tarkas ja Kolehmainen ovat kehittäneet huumoria, joka on hyvänsuopaa ihmistä kohtaan, mahdollisen pilkan kääntyessä ihmisten järjestelmään. Tällainen välitön ja elämänmyönteinen huumori on ollut harvinaista kotimaisissa elokuvissamme."

Paula Talaskivi (Helsingin Sanomat 1.7.1956) totesi, ettei filmissä "ole riehaannuttu liikoihin konstailuihin, joskaan ei myös yletytä varsin räiskyvään ilonpitoon eikä mehevään leikinlaskuun". Hän jatkoi: "Mutta Tarkas tuntee miljöön ja tarvitsemansa henkilötyypit ja tavoittaa näin lähes Kovanaamaansa vastaavan tuloksen. Eräät kohtaukset jo asetelmamahdollisuuksina hykerryttävät ja farssin tekijäin sotilaallinen esittely alussa on osuva viritykseksi." Myös Hki (Keskisuomalainen 3.9.1956) katsoi Tarkaksen onnistuneen ilmapiirin luomisessa, mutta menettäneen välillä uskottavuuden. Syyksi tähän hän näki mahdottoman käsikirjoituksen. B. P-m (Bengt Pihström, Nya Pressen 4.7.1956) kirjoitti ohjauksesta: "Men faktum är att filmen tack vare Tarkas insats är rentav elegant - genom att plumpa överdrifter undvikits har man roligt."

G. B-s (Greta Brotherus, Hufvudstadsbladet 1.7.1956) mainitsi Esko Nevalaisen kuvauksen huolelliseksi ja kekseliääksi. Ja Inkeri Lius kiinnitti huomionsa musiikkiin: "[- -] säveltäjä Kalevi Hartti oli välttänyt helppoa ratkaisua käyttää vanhoja sotilaslauluja ja muunnella niitä. Hartti on nähnyt vaivaa ja säveltänyt elokuvan musiikin alusta alkaen uusille urille."

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Taustaa
Ensimmäisen sotilasfarssinsa Aarne Tarkas oli ohjannut kesällä 1955. Jatkoa seurasi neljänä kesänä peräkkäin. Elokuvat perustuivat Tarkaksen omiin käsikirjoituksiin; poikkeuksena oli Tyttö lähtee kasarmiin, jonka kirjoitti lähinnä Kaarlo Nuorvala Tarkaksen osallistuessa vain muokkaustyöhön.

Uutta juonikuviossa oli se, että alokkaiden joukkoon sijoitettiin tyttö, jonka sukupuolen mahdollisella paljastumisella hauskutettiin ja jännitettiin yleisöä. Samanlaista asetelmaa rakenneltiin 28 vuotta myöhemmin Spede Pasasen tuottamassa elokuvassa Uuno Turhapuro armeijan leivissä. Spedelle itselleen Tyttö lähtee kasarmiin oli kuudes elokuva ja ensimmäinen puherooli. Puhelinkeskuksen hoitajana esiintyi Yleisradion myöhempi pääkuuluttaja Pentti Fagerholm.

Elokuvan muuan hauskutus on sijoitettu alkuteksteihin: kunkin mieshenkilön etunimen asemesta on mainittu hänen todellinen sotilasarvonsa tuotannonjohtajaa, luutnantti Mäkelää myöten.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Musiikki
1. Masin laulu / "Pojat lähtee kasarmiin"
Säv. ja sov. Kalevi Hartti, san. Aarne Tarkas
1) Mieskuoro, laulu, ja viihdeorkesteri (off, alkutekstit), 2' 20".
2) Es. "alokkaat", laulu; tanssiyhtye (playback), 1' 10".
3) Orkesteri (off), 0' 20".
3) Mieskuoro, laulu, ja viihdeorkesteri (off, lopputekstit), 1'
50.
Levytys:
Fennadan Filmiorkesteri ja -kuoro, joht. Kalevi Hartti; Finlandia P-261, 1956.


2. In the Mood
Säv. Joe Garland, sov. Kalevi Hartti
Es. Tupaorkesteri: tunnistamaton esiintyjä, kampa; Lauri Lammela, kitara; Matti Kuusla, bongot; Pertti Pasanen, "poskitrumpetti" (playback / tunnistamattomat soittajat), 0' 26".


3. Alexander's Ragtime Band
Säv. Irving Berlin, sov. Kalevi Hartti
Es. Tupaorkesteri: tunnistamaton esiintyjä, kampa; Lauri Lammela, kitara; Matti Kuusla, bongot; Pertti Pasanen, "poskitrumpetti" (playback / tunnistamattomat soittajat), 0' 59".


4. Sotilaspoika
Säv. Fredrik Pacius
Es. Pertti Pasanen, "poskitrumpetti" (100 %), 0' 05".


5. Kulkurin kaiho
Säv. ja san. trad.
Es. Matti Ranin, laulu (100 %), kolme kertaa, yht. 0' 25".


6. Oolannin sota
Säv. ja san. trad.
Es. Matti Ranin, laulu (100 %), 0' 13".

- Toim. Juha Seitajärvi Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) pohjalta.
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
6381
Tarkastuspäivä
26.06.1956
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2070 m
Kesto/leikattu
76'
Veroluokka
15 %
Ikäraja
S
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
6381
Tarkastuspäivä
23.05.1958
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2070 m
Kesto/leikattu
76 min
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Tarkastusnumero
A-29220
Tarkastuspäivä
10.07.2003
Formaatti
VHS
Pituus/leikattu
61 m
Kesto/leikattu
0:02:09
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Lisämateriaali
Tarkastuttaja
Yleisradio / YLE Export / Tallennemyynti
Muut tiedot
Tarkastaja: Riitta Martsola
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Evan Englund
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
76 min