Lumikki ja 7 jätkää

Lumikki ja seitsemän jätkää (rinnakkaisnimi)
Snövit och 7 timmerflottare (ruotsinkielinen nimi)
Snow White and the 7 Loggers (englanninkielinen käännösnimi)
Blanche Neige et les 7 bûcherons (ranskankielinen käännösnimi)
Schneewittchen und die sieben Flösser (saksankielinen käännösnimi)
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tiedätkö elokuvan tekemisestä tai kuvauspaikoista?

Lumikki ja 7 jätkää

Ville Salmisen ohjaama ja käsikirjoittama Lumikki ja 7 jätkää (1953) on romanttinen musiikki- ja tukkilaiselokuva. Tyttökolmikko iskee silmänsä komeaan tukkijätkään (Heikki Heino) kaupunkilaisnuorten leiriydyttyä pyöräretkellään sattumalta lähelle tukkikämppää. Liisa (Raili Mäki) pakenee ystävänsä lähentelyä metsään ja päätyy klassikkosadun seitsemää kääpiötä muistuttaville tukinuittajille emännäksi.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Tekijät
Henkilö Ville Salminen , Ohjaaja
Henkilö Mauno Mäkelä , tuotannonjohto
Henkilö Ville Salminen , käsikirjoitus
Henkilö Lauri Jauhiainen , alkuperäisaihe
Henkilö Unto Kumpulainen , kuvaaja
Henkilö Nils Holm , leikkaaja
Henkilö Gösta Salminen , äänittäjä
Henkilö George de Godzinsky , musiikki
Henkilö Lauri Jauhiainen , musiikki  (musiikkikappale Rakentajain laulu)
Henkilö Ville Salminen , lavastus
Henkilö Sirkka-Liisa Angerkoski , puvut
Henkilö Aili Kokko , kampaaja
Henkilö Kauko Vuorensola , kuvaussihteeri
Henkilö Väinö Tulosmaa , studiopäällikkö
Henkilö Mauno Enroth , järjestäjä
Henkilö Jaakko Lätti , tanssit
Henkilö Kauno Roininen , B-kuvaaja
Yhteisö Adams Filmi Oy , levittäjä
Yhteisö Yleisradio / Tallennepalvelu , levittäjä
Yhteisö Finnkino Oy , levittäjä
Yhteisö VLMedia Oy , levittäjä
Kreditoimattomat
Henkilö Jarmo Mustonen , kamera-assistentti
Henkilö Erkki Markko , valokuvaaja
Henkilö Lauri Jauhiainen , laulujen sanat
Henkilö Sirkka Vuori , muusikko  (laulu)
Henkilö Heikki Heino , muusikko  (laulu)
Kokoonpanot
Group Name Souvaripojat , lauluyhtye
Tuotantotiedot
Tuotanto
Tuotantokustannukset
10 264 888 mk
Julkaistu
1953
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
18.09.1953
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex, Tuulensuu
Lahti: Ilves
Tampere: Hällä, Kino
Turku: Bio-Bio
Filmikopioiden määrä
10
Muut näytökset
 • 20.09.1953 Pori: Sampo; Vaasa: Kinema ensi-iltakierros
 • 25.09.1953 Oulu: Tähti ensi-iltakierros
 • 30.10.1953 Jyväskylä: Suomi-Elo ensi-iltakierros
 • 08.11.1953 Kuopio: Kuvakukko ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 11.01.1964 MTV
 • 25.03.1979 MTV2 Katsojia: 1 530 000
 • 27.11.1990 YLE TV1 Katsojia: 234 000
 • 02.01.1997 YLE TV1
 • 20.03.2004 YLE TV2
 • 13.07.2005 YLE TV1
 • 18.07.2006 YLE TV2
 • 16.06.2007 YLE TV2
 • 11.11.2008 YLE TV2
 • 05.01.2011 YLE TV2
 • 30.05.2013 YLE TV1
 • 14.01.2015 YLE TV1
 • 10.08.2015 YLE TV1
 • 25.05.2017 Yle TV1
 • 28.05.2018 Yle TV1
 • 07.11.2019 Yle TV1
 • 01.06.2021 Yle TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat
Lieksa: Koli

Kontiolahti: Paiholan Kuurnankoski

Helsinki: Haltialan Pitkäkoski

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Studiot
Helsinki: Kulosaaren studiot / Fennada-Filmi Oy

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Kuvausaika
Kesä 1953
Sisältöseloste
Joukko nuoria on pyöräretkellä maalla. He leiriytyvät joen varteen ja huomaavat tukkilaisten työskentelevän hieman ylempänä. Tytöt kiinnittävät huomionsa nuoreen tukkilaiseen ja lyövät vetoa, kuka ensimmäisenä saa tämän "Pohjolan vaalean Tarzanin". Siiri heittäytyy veteen ja huutaa apua, kunnes mies, Erkki, hänet pelastaa. Myöhemmin illalla Liisa joutuu torjumaan ystävänsä Heikin lähentelyjä ja pakenee metsään. Hän nukahtaa eksyneenä ja herää aamulla läheltä tukkilaisten kämppää. Nämä ovat pulassa, sillä emännöitsijä on lähtenyt ja miehet joutuvat laittamaan ruokansa ja siivoamaan kämppänsä itse. Liisa saapuu kämpälle ja ryhtyy työhön. Palatessaan miehet yllätyksekseen huomaavat aterian odottavan siistityssä tuvassa. Liisa piileskelee verhon takana, kunnes paljastuu ja arvoitus selviää. Liisa huomaa yhtäläisyyden Lumikin ja seitsemän kääpiön satuun ja suostuu miesten pyynnöstä jäämään kämpälle emännäksi. Saunakamari kunnostetaan yhteisvoimin hänen asuin- ja yösijakseen.

Vilkkaalta Liisa saa kuulla, että tämän veli Erkki eli Jörö opiskelee metsänhoitajaksi ja on uitolla harjoittelemassa. Liisa järjestää puunhakkuukilpailun, jonka voittajan on määrä saattaa hänet uimaan. Unelias voittaa, mutta nukkuu yli sovitun kellonlyömän. Sen sijaan Liisa viettää romanttisen hetken rannalla yhdessä Erkin kanssa, kunnes Nuhanenän aivastus paljastaa kaikkien muidenkin seuraavan kohtausta metsän suojasta. Yöllä sekä Erkki, Ujo että Unelias tekevät vuoron perään asiaa ulos luullen muiden nukkuvan, mutta heidät pysäytetään yhteisvoimin.

Tällä välin Liisan ystävät ovat huolissaan ryhtyneet etsimään häntä. He kohtaavat tukkilaiset, joille Liisa pian saapuu tuomaan päiväkahvia. Siiri myöntää, että Liisa on voittanut vedon. Erkki käsittää väärin Liisan käyttäytymisen pelkäksi juoneksi ja lähtee suutuspäissään soutamaan pois, jolloin Siiri muistaa että toiset eivät suostuneetkaan vetoon. Miehet uskovat ja lähtevät nuorten kanssa tavoittamaan Erkkiä. Siiri huutaa Erkille valehdelleensa. Tämä kääntyy takaisin, veneet kohtaavat ja sekä Erkki että Liisa putoavat veteen yrittäessään syleillä toisiaan. Nähdessään Liisan ja Erkin onnen muutkin nuoret päättävät jäädä kesäksi tukkilaisten seuraksi ja avuksi.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Aiheet
Lehdistöarviot
Lumikki-sadun suomalainen versio aiheutti selvästi kahdenlaisia reaktioita. "Tarina on herttaisen viaton, kauttaaltaan hilpeähenkinen ja juuri sopivasti kiltti - 'heppoisa' koko ajan niin, että jopa paatuneempikin taitaa sulaa lähes satutunnelmiin", kirjoitti P. Ta-vi (Paula Talaskivi, Helsingin Sanomat 20.9.1953). "Voiko yleisöä enää yrittää naurattaa mauttomammin ja tökerömmin?" kyseli O. V-jä (Olavi Veistäjä, Aamulehti 21.9.1953).

Useimmat arvostelijat pitivät Lauri Jauhiaisen aiheeseen perustuvaa käsikirjoitusta melko näppäränä. Aiheen toteutus kuitenkin jätti jossittelun varaa. "Tästä laulu- ja musiikkielokuvasta olisi saattanut sukeutua suorastaan lajinsa helmi, jos käsikirjoitusta tehtäessä olisi nähty hieman enemmän vaivaa", totesi E. T-la (Eugen Terttula, Suomen Sosialidemokraatti 21.9.1953). Ylioppilaslehden (25.9.1953) Fakir ilmaisi asian kärjistetysti: "Käsikirjoituksen tekijältä on mielikuvituksen lento lopahtanut filmin nimeen."

"Ville Salmisen ohjaus on luistavaa ja reipasta [- -]", arvioi J-a N-nen (Juha Nevalainen, Ilta-Sanomat 23.9.1953). Camera (Kauko Peltola, Satakunnan Kansa 25.9.1953) katsoi Salmisen onnistuneen luomaan sadun henkeä ja tuntua filmilliseenkin toteutukseen. G. B-s (Greta Brotherus, Hufvudstadsbladet 20.9.1953) huomautti ohjaajan vain vedonneen suomalaiseen kansanhuumoriin. Uuden Kuvalehden (40/1953) H. K-ja:n (Heikki Kataja) mielestä elokuva eksyy paikoin "kotimaisen farssielokuvan kaikkien perimmäiseen syntiin, huumorin liian hartiavoimaiseen tekemiseen".

Lumikin osassa esiintynyt uusi löytö Raili Mäki yllätti iloisesti monet arvostelijat. Lähes jokaisessa kirjoituksessa tosin puututtiin hänen heikkoon puheilmaisuunsa. Myös Pentti Irjalan Nuhanenän jatkuvat aivastelut koettiin ikävystyttäviksi. Unto Kumpulaisen kuvausta yleisesti kiiteltiin samoin kuin George de Godzinskyn musiikkia. Myös tanssikohtaukset herättivät huomiota. "Filmin rasittavin puoli on kerrasta toiseen toistuva sääriensätkyttely ", huomautti Camera. Kuitenkin mm. J-a N-nen kiitteli liikunnallista vetreyttä ja lennokkuutta.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Taustaa
Pekka Puupää (1953) jäi Ville Salmisen vuonna 1947 alkaneen SF-kauden viimeiseksi elokuvaksi. Seuraavan työnsä, Lumikki ja 7 jätkää, Salminen ohjasi Fennada-Filmille, jonka palveluksessa hän pysyi neljä vuotta.

Lumikki ja 7 jätkää perustuu lähinnä iskelmätekstien kirjoittajana tunnetun Lauri Jauhiaisen aiheeseen, jonka lähtökohtana oli Walt Disneyn piirroselokuvan (1937) tunnetuksi tekemä Grimmin veljesten satu. Tähän viittaavat jo metsäkämpän seitsemän jätkän nimet. Elokuva on rakennettu musikaalin, farssin ja romantiikan aineksista.

Naispääosassa debytoi - Airi Uiton kieltäydyttyä - turkulainen kaunotar, kevään 1953 ylioppilas Raili Mäki. Näyttelijäkokemusta hänellä oli Turun Lapsiteatterista. Jätkien laulut elokuvassa esittää tätä elokuvaa varten koottu kuusimiehinen lauluyhtye Souvaripojat. Laulut äänitettiin Konservatorion suuressa salissa.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Musiikki
1. "Pyörälaulu" ("Sen kun meinaat vaan, sen kun meinaat vaan, sillä maantie ei kesken lopu ei - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Raili Mäki, Eija Inkeri, Sakari Halonen, Marita Nordberg, Heikki Kiljander ja Rolle Sabelli, laulu (playback / viihdeorkesterin säestys), 1' 25".


2. Pihkahousuralli
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es.Heikki Heino, Reijo Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen ja Arto Mäkelä, laulu (playback / Souvaripojat ja Triola-orkesteri), 1' 15".
Levytys:
Souvaripojat ja Triola-orkesteri; Triola T-4098, 1953.


3. On jätkälläkin tunteet
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen ja Arto Mäkelä, laulu (playback / Reino Valkama, Pentti Viljanen, Souvaripojat ja Triola-orkesteri), 1' 40".
Levytys:
Souvaripojat ja Triola-orkesteri; Triola T-4098, 1953.


4. "Vierivä virta" ("Vierivä virta sä kauniina siinnyt - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Raili Mäki, laulu (playback/ Sirkka Vuori, laulu, ja viihdeorkesteri), 1' 12".


5. "Kun lähdit oi Manta" ("Kun lähdit oi Manta, mun luotani, ja tarjosit lähteissä kättä - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen ja Arto Mäkelä, laulu (playback/ Heikki Heino, Reino Valkama ja Souvaripojat sekä viihdeorkesterin säestys), 1' 05".


6. "Töistäpaluulaulu" / "Seitsemän reipasta jätkää" ("Pitkä päivä kun iltaan jo ehtii - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Pentti Irjala, Antti Väisänen ja Arto Mäkelä, laulu (playback / Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen ja Souvaripojat sekä viihdeorkesterin säestys), 1' 45".


7. Lumikki ja 7 jätkää ("Esittelytanssi")
Säv. ja san. Lauri Jauhiainen, sov. George de Godzinsky
1) Es. Raili Mäki, Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen, Arto Mäkelä, laulu, tanssiyhtye (playback / Sirkka Vuori, Souvaripojat ja Triolaorkesteri), 2' 07".
2) Es. Raili Mäki, hyräily (100 %), 0' 15".
Levytys:
Sirkka Vuori, Souvaripojat ja Triola-orkesteri; Triola T-4097, 1953.


8. "Tänne jää" ("Älä lähde pois, älä lähde pois - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen ja Arto Mäkelä, laulu(playback / Souvaripojat ja viihdeorkesteri), 1' 00".


9. "Oi onnenpäivää" ("Oi onnenpäivää suloisinta, herttaisinta, sai suuren onnen toivomansa rintaan - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Raili Mäki, laulu (playback / Sirkka Vuori, laulu, ja viihdeorkesteri), 1' 17".


10. Rakentajain laulu
Säv. ja san. Lauri Jauhiainen
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Pentti Irjala, Antti Väisänen, Arto Mäkelä, laulu, viihdeorkesteri (playback/ Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen ja Souvaripojat), 2' 20".


11. Lumikki ja 7 jätkää ("Saavu nyt tyttö")
Säv. Lauri Jauhiainen, san. Lauri Jauhiainen, sov. George de Godzinsky
Es. Heikki Heino, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Pentti Irjala, Antti Väisänen, Arto Mäkelä, laulu (playback/ Heikki Heino ja Souvaripojat), 1' 00".


12. Kaksi sydäntä
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Raili Mäki ja Heikki Heino, laulu (playback/ Sirkka Vuori ja Heikki Heino, laulu, ja viihdeorkesteri), 1' 30".
Levytys:
Olavi Virta ja Triola-orkesteri; Triola T-4097, 1953.


13. "Satu jätkien" ("Ilot surut elämässä vuorotellen käy - -")
Säv. George de Godzinsky, san. Lauri Jauhiainen
Es. Reino Valkama, Pentti Viljanen, Hannes Veivo, Pentti Irjala, Antti Väisänen, Arto Mäkelä, Eija Inkeri, Sakari Halonen, Marita Nordberg, Heikki Kiljander, Rolle Sabelli, laulu (playback / Reino Valkama, Pentti Viljanen ja Souvaripojat sekä viihdeorkesteri), 0' 55".

Huomautuksia:
"Vierivä virta" ja Kaksi sydäntä teemat soivat taustana.

- Suomen kansallisfilmografia 5:n (1989) mukaan.
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
04633
Tarkastuspäivä
15.09.1953
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
1880 m
Kesto/leikattu
69'
Veroluokka
15 %
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
4633
Tarkastuspäivä
23.05.1958
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
1880 m
Kesto/leikattu
69'
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
4
Tarkastuselin
VET
Tarkastusnumero
T-04633
Tarkastuspäivä
13.01.1993
Formaatti
video
Kesto/leikattu
66'02"
Ikäraja
S
Tarkastamolaji
Näytelmä 1
Osia
1
Tarkastuttaja
Yleisradio / Tallennepalvelu
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Evan Englund
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
69 min