Suomenlahdelta Äänisjärvelle

Från Finska viken till Äänisjärvi (ruotsinkielinen nimi)
From the Gulf of Finland to Lake Onega (englanninkielinen käännösnimi)
Du Golf de Finlande à Äänisjärvi (ranskankielinen käännösnimi)
Vom Finnischen Meerbusen zum Onegasee (saksankielinen käännösnimi)
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Suomenlahdelta Äänisjärvelle

Puolustusvoimien tuottama Suomenlahdelta Äänisjärvelle (1942) on TK-kuvaajien Puolustusvoimain katsauksiin 9-14 kuvaamasta aineistosta koostettu sotadokumentti. Elokuusta lokakuuhun 1941 ajoittuvassa teoksessa nähdään muun muassa kuinka suomalaiset joukot valtaavat Viipurin ja Petroskoin. Lapin rintamalta esitetään välähdyksiä hyökkäyksen etenemisestä Sallan suunnalla.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Esiintyjät
Henkilö Turo Kartto , selostus
Henkilö Topo Leistelä , selostus
Tekijät
Henkilö Hannu Leminen , suunnittelu
Henkilö Orvo Saarikivi , suunnittelu
Henkilö Valentin Vaala , suunnittelu
Henkilö Turo Kartto , teksti  (selostusteksti)
Henkilö Topo Leistelä , teksti  (selostusteksti)
Henkilö Yrjö Aaltonen , TK-kuvaaja
Henkilö Heikki Aho , TK-kuvaaja
Henkilö Erik Blomberg , TK-kuvaaja
Henkilö Felix Forsman , TK-kuvaaja
Henkilö Olavi Gunnari , TK-kuvaaja
Henkilö Alvar Hamberg , TK-kuvaaja
Henkilö Osmo Harkimo , TK-kuvaaja
Henkilö Eino Heino , TK-kuvaaja
Henkilö Eino Itänen , TK-kuvaaja
Henkilö Ama Jokinen , TK-kuvaaja
Henkilö Eino Kari , TK-kuvaaja
Henkilö Kalevi Lavola , TK-kuvaaja
Henkilö Hannu Leminen , TK-kuvaaja
Henkilö Åke Leppä , TK-kuvaaja
Henkilö Erik Lönnberg , TK-kuvaaja
Henkilö Erkki Majava , TK-kuvaaja
Henkilö Auvo Mustonen , TK-kuvaaja
Henkilö Eino Mäkinen , TK-kuvaaja
Henkilö Tuovi Nousiainen , TK-kuvaaja
Henkilö Risto Orko , TK-kuvaaja
Henkilö Kalle Peronkoski , TK-kuvaaja
Henkilö Uno Pihlström , TK-kuvaaja
Henkilö Heikki Roivanen , TK-kuvaaja
Henkilö Björn Soldan , TK-kuvaaja
Henkilö Sulo Tammilehto , TK-kuvaaja
Henkilö Aukusti Tuhka , TK-kuvaaja
Henkilö Teuvo Tulio , TK-kuvaaja
Henkilö Esko Töyri , TK-kuvaaja
Henkilö Hannu Leminen , leikkaus
Henkilö Orvo Saarikivi , leikkaus
Henkilö Valentin Vaala , leikkaus
Henkilö Pertti Kuusela , äänittäjä
Henkilö Hugo Ranta , äänittäjä
Henkilö Kurt Vilja , äänittäjä
Yhteisö Finlandia Uutistoimisto, omistaa Finlandia-Liitto r.y. , levittäjä
Yhteisö Valtion tiedotuslaitos , levittäjä
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1942
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
22.03.1942
Ensi-iltapaikat
Kuopio: Palatsi
Turku: Pallas
Muut näytökset
  • 05.04.1942 Oulu: Bio Kiistola ensi-iltakierros
  • 19.04.1942 Jyväskylä: Suomi-Elokuvat; Pori: Sampo ensi-iltakierros
  • 31.05.1942 Lahti: Kuvapalatsi ensi-iltakierros
  • 01.09.1942 Vaasa: Bio-Bio ensi-iltakierros
Kuvauspaikat
Ulkokuvat
Suomi:
Viipuri: linnan ympäristö, kaupungin keskusta (ennen vuotta 1939), linna ja kaupungin keskusta (vuonna 1940), kaupungin ympäristöä, esikaupunkeja ja keskustaa, linna (vuonna 1941)
Rautjärvi
Nuijamaa: Pällin sulku
Kivennapa: Joutselkä
Antrea: Kavantsaari
Kurkijoki: Elisenvaara, kirkonkylä
Hiitola
Räisälä
Kuolemanjärvi: Summa
Muolaa: kirkonkylä, Äyräpää
Metsäpirtti: Taipale
Valkjärvi
Terijoki: Rajajoki
Helsinki: sotasatama
Salla

Neuvostoliitto:
Petroskoi (Äänislinna), Aunuksenkaupunki
Syvärin joki
Syvärin luostari
Ontjärvi: Rukajärvi
Säämäjärvi

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Sisäkuvat
Viipuri: Kaupunginkirjasto
Kurkijoki: Maanviljelysopiston hevostalli, sairaala, kauppa, kirkko
Salla: kenttäleipomo

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Kuvausaika
Elokuu - lokakuu 1941
Sisältöseloste
Aluksi esitellään Viipurin nähtävyyksiä ja arkkitehtuuria ennen talvisotaa, sitten sodan tuhoja. Kesän 1941 hyökkäyksessä kaupunki saadaan takaisin suomalaisten haltuun. Läpimurto Itä-Kannaksella avaa tien Viipuriin ja tykistö musertaa viimeisenkin vastarinnan. Suomalaiset joukot tunkeutuvat kaupunkiin sekä meritse että maitse ja kohtaavat raunioita ja tuhoa: esimerkiksi talvisodan pommituksissa vaurioitunut tuomiokirkko on purettu alkutekijöihinsä ja Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema räjäytetty maan tasalle.

Valtauspäivän jälkeisenä sunnuntaiaamuna järjestetään katselmus ja lipunnosto päävartion edustalla. Eversti Aladar Paasonen ilmoittaa joukot kenraaliluutnantti Lennart Oeschille, jonka tarkastuksen ja puheen jälkeen seuraa kenttäjumalanpalvelus. Viipurin kaupunginjohtaja Arno Tuurna puhuu. Oesch ottaa paraatin vastaan kauppatorilla.

Kiestingin suunnalla rakennetaan uutta rataa etenevien joukkojen tarpeisiin. Kenraalimajuri Woldemar Hägglund käy saksalaisen upseerin seurassa tarkastusmatkalla eversti Kaarlo Vaalan komentopaikassa. Kiviniemen kylästä taistellaan; Rautjärvellä korjataan heinää ja viljaa, myös venäläisiä sotavankeja käytetään työvoimana. Taistelu Vuoksesta alkaa tykistö valmistelun myötä. Vesistö ylitetään kumiveneillä, lautoilla ja ponttonisiltoja pitkin. Venäläisten bunkkerit on räjäytetty ja heiltä on jäänyt osin tuhoutunutta sotakalustoa. Eversti Aaro Pajari nähdään johtamassa Joutselän taistelua. Sadat hevoset ovat vihollisen paettua jääneet isännättömiksi; sotasaalisaseita ja -laitteita korjataan. Tykinkuula, johon on kirjoitettu "Mainilaan", ammutaan Kivennavalta 31.8.1941.

Viipurissa siivotaan venäläisten jälkiä ja ryhdytään jälleenrakennukseen. Sotavangit osallistuvat työhön ja kaluston kunnostamiseen. Enso-Gutzeitin tehdasrakennukset saavat erityistä huomiota: yhtiön panos on ollut 10 � Suomen kokonaisviennistä. Kamera kiertää venäläisvallasta vapautetun Kannaksen pitäjiä ja havainnoi tuhoja: osansa saavat Kurkijoen Elisenvaara, Hiitola, Räisälä, Summan taistelukenttä, Muolaa, Äyräpää, Taipale, Valkjärvi, Terijoki ja Rajajoki.

Tuuloksessa sotilaat, työvelvolliset ja venäläiset vangit rakentavat tietä, joka pohjataan puunrungoilla ja päällystetään maakerroksella. Kenraalimajuri Paavo Talvela ja eversti Ruben Lagus johtavat hyökkäystä Aunukseen. Panssarit esittävät ratkaisevaa osaa kaupungin valtauksessa, jonka jälkeen esitellään kommunismin muistomerkkejä ja pidetään voitonparaati. Talvela tarkastaa joukot, luutnantti Martti Haavio puhuu suomalaisten heimoveljien, luutnantti Onttoni Miihkali aunukselaisten puolesta. Sotamarsalkka Mannerheim vierailee Aunuksessa mm. puolustusministeri Rudolf Walldenin ja kenraalien Erich Heinrichs, Petter Nenonen, A. F. Airo ja Talvela saattamana; Mannerheim nähdään kiikaroimassa kohti Syväriä.

Hyökkäys etenee Sallan Lapissa. Kärjessä miinanraivaajat haravoivat maastoa ja pioneerit rakentavat siltoja. Lohkolla on myös saksalaisia joukkoja; saksalaisten muonitusorganisaatiosta esitellään leipomo, jossa valmistuu tuhansia limppuja päivittäin. Saavutetaan Rukajärvi, joka on tärkeä solmukohta; kenttäpiispa Johannes Björklund saapuu tutustumiskäynnille ja vierailee ortodoksisessa kirkossa. Säämäjärven-Prääzän tien varrelle venäläisiltä on jäänyt runsaasti sotakalustoa, mm. Klim Vorosilov -panssarivaunu. Aku Korhonen, Siiri Angerkoski ja Aapo Similä esiintyvät viihdytyskiertueella. Joukkojen nähdään etenevän tykistön ja lentokoneiden tukemina: "Aseet tuntuvat jyskyttävän: Petroskoihin!"

Ylipäällikkö Mannerheim saapuu tutustumaan rintamatilanteeseen ennen hyökkäystä Petroskoihin. Kartta näyttää joukkojen lähtöasemat ja etenemissuunnat. Kaupunkiin hyökätään kolmelta suunnalta ilmavoimien ja tykistön tukemina; öljyvarastot ja monet talot palavat, ennen kuin suomalaisten sotapalokunta ehtii paikalle. Sotilaat saapuvat palavan kaupungin keskustaan, Suomen lippu nousee kaupungintalon katolle. Antautuvia venäläisiä sotilaita ilmestyy raunioista, siviiliväestö alkaa palata kaupunkiin. Kamera esittelee Petroskoin nähtävyyksiä: yliopistoa, Lenin-toria ja Leninin patsasta, Kirovin aukiota ja Kirovin patsasta, uutta teatteritaloa, radion lähetysasemaa; nyt kaupungin yllä liehuu Suomen lippu.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Aiheet
Lehdistöarviot
Lehdistöarvioita elokuvasta ei ole löytynyt.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Taustaa
Talvisodan aikana puolustusvoimien palvelukseen komennetut elokuvaajat ehtivät aloittaa toimintansa vasta tammikuun puolivälissä 1940, mutta jatkosodan alkaessa TK-kuvaajaorganisaatio oli heti valmiina. Ensimmäinen jatkosodan aikainen Puolustusvoimain Katsaus tarkastutettiin jo 11.7.1941, pari viikkoa sodan syttymisen jälkeen. Viikottain valmistui uusi katsaus.

Hyökkäysvaiheen aikaisista, vuoden 1941 kaikkiaan 26 uutiskatsauksesta koottiin myös kolme erillistä yhdistelmäelokuvaa, nimiltään Pakkorajalta Syvärille (Puolustusvoimain Katsaukset 1 - 8), Suomenlahdelta Äänisjärvelle (katsaukset 9 - 14) ja Hangon motista Vienan kanavalle (katsaukset 15 - 26). Näistä keskimmäinen valmistui maaliskuussa 1942 Orvo Saarikiven kokoamana ja Topo Leistelän selostamana. Tekijätiedot on otettu alkuperäisistä katsauksista.

Suomenlahdelta Äänisjärvelle ei ole säilynyt esityskopiona, mutta alkuperäiset katsaukset löytyvät Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kokoelmista. Todennäköisesti katsaukset on alkutekstejä ja loppumerkkejä lukuunottamatta liitetty peräkkäin lähes sellaisenaan: katsausten 9 - 14 yhteenlaskettu tarkastuspituus on 2770 metriä, kokoomaelokuvan pituus on 2750 metriä. Alkuperäisten katsausten suunnittelijoina olivat Hannu Leminen, Orvo Saarikivi, Valentin Vaala ja Topo Leistelä, ja tekstinkirjoittajana sekä selostajana Leistelä Turo Karton kanssa.

Puolustusvoimain Katsauksissa 9 - 14 oli Orvo Saarikiven vuonna 1963 tekemän merkinnän mukaan kaikkiaan 29 TK-kuvaajan ottamaa materiaalia.

Elokuvassa ei ole sataprosenttisia otoksia: tehosteääninä on käytetty eri ampuma-aseiden laukauksia ja taustaäänenä lähes kauttaaltaan musiikkitapettia.

Elokuvan esityskierros alkoi 22.3.1942 Kuopiosta ja Turusta. Helsingissä, Tampereella ja Viipurissa ei kokoomaelokuvaa esitetty, yksittäiset katsaukset kylläkin. Yleisömenestys oli teatteriesityskertojen mukaan laskien vuoden 1942 kolmanneksi heikoin.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Musiikki
Tiedot perustuvat Teoston merkintöihin Puolustusvoimain Katsausten 9 - 14 musiikista.


1. Karjala
Säv. Emil Genetz, san. Arvi Jännes
Mieskuoro (off), 6' 30".
Levytys:
Vanhat laulajat, joht. Heikki Klemetti; Odeon A-228658, 3.12.1942.


2. Finlandia
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), 9' 05".


3. Karelia-sarja, opus 11, osa Alla marcia
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), kahteen kertaan, yht. 6' 10".


4. Amigo Fritz / Fritz ystävä
Säv. Pietro Mascagni
Orkesteri (off), 2' 40".


5. 3 Bf
Säv. Uuno Klami
Orkesteri (off), 1' 30".


6. Sinfonia nro 3 C-duuri, opus 52
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), kahteen kertaan, yht. 9' 00".


7. Sinfonia nro 2 D-duuri, opus 43
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), kahteen kertaan, yht. 20' 35".


8. Karelia-sarja, opus 11, osa Intermezzo
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), 3' 10".


9. Öinen ratsastus ja auringonnousu, opus 55
Säv. Jean Sibelius
Orkesteri (off), 13' 00".

Huomautuksia:
Taustamusiikissa on lisäksi käytetty orkesterin esittämänä (off) mm. seuraavia sävellyksiä: Bolero, säv. Maurice Ravel, Karjalaisten laulu, säv. P. J. Hannikainen, Porilaisten marssi, säv. Christian Fredric Kress, sekä kuoron ja orkesterin esittämänä (off) Maamme, säv. Fredrik Pacius.

- Suomen kansallisfilmografia 3:n (1993) mukaan.
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
1646
Tarkastuspäivä
20.03.1942
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2750 m
Veroluokka
VV
Ikäraja
S
Osia
6
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
101 min