Toukokuun taika

Hjärtemannekinen (ruotsinkielinen nimi)
May Magic (englanninkielinen käännösnimi)
Le Sortilège de Mai (ranskankielinen käännösnimi)
Maienzauber (saksankielinen käännösnimi)
Sävel sinulle (työnimi)
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

 • Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Tunnistatko tämän keväisen muotimaailmaan ja muusikkopiireihin sijoittuvan komedian kuvauspaikkoja? Elokuvaa on kuvattu Helsingissä ja  mm. Espoon Nuuksiossa ja Soukassa

Toukokuun taika

Ville Salmisen ohjaamassa romanttisessa komediassa Toukokuun taika (1948) kaksi nuorta, Nikanderin tavaratalon mannekiini Tuija Suvi (Eeva-Kaarina Volanen) ja muusikko-säveltäjä Asko Kari (Ekke Hämäläinen), rakastuvat. Väärinkäsitysten vuoksi nuoret kuitenkin salaavat toisiltaan todellisen henkilöllisyytensä, mikä on vaarassa erottaa heidät.

Tallennettuna:
Genre
Ikäraja
S
Näyttelijät
Henkilö Eeva-Kaarina Volanen , Tuija Suvi, mannekiini
Henkilö Ekke Hämäläinen , Asko Kari, muusikko
Henkilö Hillevi Lagerstam , Pirjo Mela, tavaratalon myyjätär
Henkilö Elsa Turakainen , kauppaneuvoksetar Adlerfeldt
Henkilö Mirjami Kuosmanen , Dusinka, pianisti
Henkilö Hilkka Kinnunen , Inga Adlerfeldt, "Lillan"
Henkilö Aino-Inkeri Notkola , tohtorinna
Henkilö Thure Bahne , johtaja Nikander junior
Henkilö Ossi Elstelä , setä Korhonen, muusikko
Henkilö Sven Relander , kauppaneuvos Severus Adlerfeldt, "Severi"
Henkilö Kaarlo Halttunen , tavaratalon osastopäällikkö
Henkilö Joel Asikainen , Uuno, muusikko
Henkilö Matti Oravisto , Axel
Kreditoimattomat näyttelijät
Henkilö Lahja Vilén , mannekiini
Henkilö Inari Koponen , mannekiini
Henkilö Veikko Linna , Johansson, Adlerfeldtien autonkuljettaja
Henkilö William Reunanen , vaattuuri
Henkilö Urho Lahti , Ritzin hovimestari
Henkilö Ossi Runne , orkesterin jäsen
Henkilö Ossi Aalto , orkesterin jäsen
Henkilö Erkki Eloranta , orkesterin jäsen
Henkilö Torsten Florström , orkesterin jäsen
Henkilö Martti Huttunen , orkesterin jäsen
Henkilö Erkki Paru , orkesterin jäsen
Henkilö Göran Ödner , orkesterin jäsen
Henkilö Kalle Peronkoski , mies ravintolassa
Henkilö Osmo Harkimo , tavaratalon somistaja
Henkilö Aarne Kajonterä , mies ravintolassa
Henkilö Aira Samulin , Tuija Suvi pyöräilykohtauksessa  (sijaisnäyttelijä)
Avustajat
Kreditoimattomia tunnistamattomia tekijöitä tai avustajia: Olavi Haapalainen, Raila Halmevaara, M. Halttunen, Martti Katajisto, R. Laitinen, Lennart Lauramaa, E. Mörsky, Rauha Puntti, Heikki Valtonen (Lähde: SKF 4) , avustajat
Tekijät
Tuotantotiedot
Tuotanto
Julkaistu
1948
Esitystiedot
Levittäjä
Ensi-ilta
09.07.1948
Ensi-iltapaikat
Helsinki: Rex, Tuulensuu
Kuopio: Puijo
Turku: Bio-Bio
Filmikopioiden määrä
7
Muut näytökset
 • 11.07.1948 Pori: Asto; Tampere: Petit ensi-iltakierros
 • 06.08.1948 Jyväskylä: Suomi-Elo ensi-iltakierros
 • 08.08.1948 Vaasa: Kinema ensi-iltakierros
 • 19.08.1948 Lahti: Häme ensi-iltakierros
 • 30.04.1950 Oulu: Tähti ensi-iltakierros
Televisioesitykset
 • 23.05.1964 STV
 • 11.05.1976 TV1 Katsojia: 1 392 000
 • 30.04.1981 TV1 Katsojia: 1 001 000
 • 17.10.1991 TV2 Katsojia: 615 000
 • 21.05.1997 YLE TV1
 • 23.08.2003 YLE TV2
 • 15.06.2004 YLE TV2
 • 09.09.2008 YLE TV2
 • 06.06.2011 YLE TV2
 • 13.03.2013 YLE TV1
 • 22.05.2017 Yle TV1
 • 08.07.2019 Yle TV1
 • 12.01.2021 Yle TV1
Kuvauspaikat
Ulkokuvat
Helsinki: Keskuskatu / Aleksanterinkatu, Eteläinen Hesperiankatu, Wäinö Aaltosen ateljeen edusta Hopeasalmentie 3 (kauppaneuvos Adlerfeldtin talo), Ilmarinkatu 8 (Askon ja Tuijan asuintalo), Stockmannin edusta Aleksanterinkatu 52 (Nikanderin tavaratalon edusta), ravintola Kalastajatorppa Kalastajatorpantie 1

Espoo: Brofeldtin maja Nuuksiossa (urheilumaja)

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Studiot
Helsinki: SF-hallit

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Kuvausaika
Toukokuu - kesäkuu 1948
Sisältöseloste
Mannekiini Tuija Suvi esiintyy Nikanderin tavaratalon muotinäytöksessä, jonka jälkeen osastopäällikkö kiittää häntä ja kutsuu hänet illalliselle. Tuija sanoo olevansa varattu. Kun kauppaneuvoksetar Adlerfeldt ilmoittaa tyttärensä puvun repeytyneen juuri ennen ministerin kutsuja, Tuija joutuu toimittamaan uuden puvun vuokraautolla. Matkalla sattuu pieni kolari ja toisen auton frakkipukuinen herrasmies tarjoaa Tuijalle kyydin. Osoitteen ja nimikilven perusteella mies, muusikko Asko Kari, erehtyy pitämään Tuijaa neiti Adlerfeldtinä. Itse hän on menossa soittamaan samaan ministerin juhlaan ja saavuttaa siellä menestystä. Tuija puolestaan kertoo tapaamastaan rikkaasta herrasta työ- ja asuintoverilleen Pirjo Melalle.

Seuraavana päivänä Asko käy tavaratalossa ostamassa solmuketta työasunaan käyttämäänsä frakkiin ja törmää jälleen Tuijaan. Hän kutsuu tytön illaksi ravintolaan. Tuija epäröi, mutta Pirjon yllyttämänä hän suostuu lähtemään. Ravintolassa he kumpikin esittävät rikkaan, huolettoman ja menevän nuoren ihmisen roolia. Asko saa tilaisuuden soittaa viulua orkesterin kanssa. Aplodien jälkeen hän sanoo Tuijalle: "Soitin sen sinulle, vain sinulle." Huolimatta tytön estelyistä hän saattaa tämän Adlerfeldtin portille. He sopivat tapaavansa seuraavana sunnuntaina pyöräretken merkeissä. Kotiin palatessaan he ovat vähällä törmätä toisiinsa, sillä he asuvat samassa talossa, vierekkäisissä ullakkohuoneissa. Molemmat valvovat pitkään haaveillen ikkunan ääressä.

Sunnuntaina he huolimatta Askon kaatumisesta ja pyörän rikkoutumisesta onnistuvat pääsemään urheilumajalle, johon Asko on saanut avaimen työtoveriltaan Dusinkalta. Asko esiintyy majan omistajana, mikä aiheuttaa kommelluksia, sillä hän ei tunne taloa. Kun he ovat aterioineet ja tehneet olonsa mukavaksi, Tuija pyytää Askoa soittamaan saman sävelmän kuin ravintolassa. Mies tekee sen kitaralla, Tuija laulaa. Romanttisen tunnelman ja suudelman vaikutuksesta Tuija yrittää kertoa miehelle todellisen henkilöllisyytensä, mutta myrskyn puhkeaminen keskeyttää hänen tunnustuksensa. He joutuvat yöpymään majassa. Tuija kuitenkin karkaa myrskyn tauottua keskellä yötä jättäen viestin, jossa hän kertoo olevansa "vain pieni yksinkertainen mannekiini Nikanderin tavaratalossa" ja pyytää miestä tapaamaan hänet kello kuusi seuraavana iltana. Asko ei saa kirjettä, sillä oven avauksessa se putoaa takanreunalta ja palaa tuhkaksi.

Kellon lähestyessä kuutta Tuija saa asiakkaikseen kauppaneuvos Adlerfeldtin ja tämän naisväen, jotka saapuvat ostamaan tyttärelle kihlajaispukua. Hän lähettää Pirjon kohtauspaikalle, turhaan - Asko ei saavu. Asko puolestaan on pohtinut Tuijan katoamista ja päättää lähteä Adlerfeldtin taloon pyytämään selitystä. Kauppaneuvos pitää häntä tyttärensä sulhasena, kunnes oikea sulhanen saapuu ja Asko poistuu anteeksipyydellen.

Pirjo onnistuu houkuttelemaan kotona murjottavan Tuijan kanssaan ulos. Kadulla Tuija näkee Askon Dusinkan seurassa ja saa vahvistuksen epäluuloilleen miehen luonteesta. Seuraavana päivänä Asko näkee Tuijan suurikokoisen mannekiinikuvan tavaratalon ikkunassa ja saa aikaan hämminkiä etsiessään tyttöä sovituskopeistä. Asiakkaat närkästyvät ja osastopäällikkö lähettää Tuijan johtajan puhutteluun. Nuori johtaja Nikander on kuitenkin ymmärtäväinen: osastopäällikkö joutuu naurunalaiseksi ja johtaja kutsuu Tuijan illalliselle. He päätyvät ravintolaan, jossa Asko johtaa orkesteria. Tuija ja Asko näkevät toisensa: Tuija esiintyy hilpeänä, Asko jurottaa. Johtajan ja Tuijan lähdön jälkeen Asko saa kuulla voittaneensa sävellyksellään ensimmäisen palkinnon "Amerikan yleisradion" kilpailussa.

Illalla Tuija itkee yksin kotonaan, kuulee naapurista pianonsoittoa ja hakkaa seinään, mistä soittaja eli Asko vain yltyy. Tuija ottaa halon ja soittaa ovikelloa. Jälleennäkemisen yllätys vaihtuu helläksi sovinnoksi ja syleilyksi: "Rakas oma pikku mannekiinini", "rakas frakki-idioottini", he sanovat toisilleen ennen loppusuudelmaa.

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Aiheet
Lehdistöarviot
Toukokuun taika arvioitiin "kevyeksi kesäiseksi välipalaksi" (T. A. eli Toini Aaltonen, Suomen Sosialidemokraatti 11.7.1948), mutta tässä viihteellisessä lajissaan sitä pidettiin varsin onnistuneena. Uuden Suomen Ra. H. (Raoul af Hällström, 11.7.1948) luonnehti elokuvaa "hauskaksi ja piristäväksi huvinäytelmäksi kahden nuoren ihmisen rakastumisesta" ja jatkoi: "Filmi on omassa lajissaan erittäin onnistunut, joten siihen voi suhtautua paljon positiivisemmin kuin yhtiön keväällä julkisuuteen päästämiin vaateliaammin ottein esiintyviin, mutta silti epätasaisempiin elokuviin. Toukokuun taika ei pyydä ollakseen muuta kuin puolentoista tunnin harmitonta hupia ja rattoa. [- -] Koko juttu on vallan naiivi ja viaton, eikä suinkaan vaadi katsojaltaan mitään älyllisiä voimanponnistuksia. Siinä on koko ajan jotain reipasta ja sympaattista, mikä varmaankin on suurelta osaltaan Ville Salmisen kiinnostuneen ohjauksen ansiota. Mitään pahempia hyvän aistin töksähdyksiä siinä ei juuri ole, vaikka tyyli silloin tällöin taitaa hukkuakin."

"Filmiin on onnistuttu saamaan nuoren rakkauden 'toukokuun taikaa' välittömästi ja luontevasti ja huumoria käyttäen hyvällä maulla", kirjoitti O. V-jä (Olavi Veistäjä, 14.7.1948) Aamulehdessä. "Siten kokonaisuus on varsin myönteinen, tunnelma hupainen ja myötätuntoa herättävä. Nuoret rakastavaiset ovat tavallisia arkipäivän ihmisiä, jotka koko elokuvan aikana säilyttävät luontevan ja joustavan otteen. Eeva-Kaarina Volanen nähdään nyt tunteikkaana komediennena ja hän osoittaa hallitsevansa tämänkin alan voitollisesti. Ennen muuta hän ei eksy sentimentaalisuuteen, vaan hänen nuoressa mannekiinissaan on tuoreutta ja raikkautta, jollaista harvoin näkee kotimaisissa elokuvissamme. Ajatellaanpa vain esim. rakkauskohtauksia, joita ei ole venytetty liikaa, vaan pysytty kohtuullisen tunteellisuuden rajoissa."

Kriittisintä linjaa edusti tällä kertaa Helsingin Sanomien P. Ta-vi (Paula Talaskivi, 11.7.1948): "Ville Salminen tuntuu ohjanneenkin sen yleensä herkin tuntumin niin, että siinä todella on nuoruutta - ja paljon muutakin asiaankuuluvaa ja silmääkin tyydyttävää hyvää - mutta mikä siitä puuttuu ja mitä jää eniten kaipaamaan, on sen sijaan juuri keveys. Tahti on useasti liian hidas [- -] eikä edes Heikki Aaltoilan sinänsä kaunis musiikki pysty katsojan pitkästymistä tyystin estämään. Välillä kyllä on sitten hyvinkin vauhdikkaita ja hauskasti nähtyjä kohtauksia, joista myös Peronkosken kamera nokkelasti vangitsee leikkitunnelman."

Useimpien muiden arvostelijoiden lailla P. Ta-vi kiitti Eeva-Kaarina Volasen näyttelijäsuoritusta ja näki siinä lupauksen "tämän ainutlaatuisen filmilahjakkuutemme ilmeisistä mahdollisuuksista elokuvassa myös komediennena". Ainoan poikkeavan mielipiteen esitti T. A., jonka mukaan "hänen koko olemuksensa edellyttää aivan jotakin muuta" kuin komediaosia. Myös Ekke Hämäläinen koettiin ensimmäisessä suuressa roolissaan lupaavana tulokkaana, vaikka O. V-jä pitikin häntä "vielä hieman jäykkänä ja pingoittuneena" ja Ra. H. moitti hänen "teatterimaista liikamimikkaansa".

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Taustaa
Toukokuun taika, Ville Salmisen viides elokuvaohjaus ja toinen SF-työ, perustui ulkomaiseen, tarkemmin tunnistamattomaan aiheeseen. Käsikirjoituksen nimenä on Sävel sinulle ja copyright-vuosi 1944. Käsikirjoittajaa ei nimilehdellä ole mainittu - asialla on ollut Toivo Särkkä itse.

Käsikirjoituksen roolinimet viittaavat lähinnä ruotsalaiseen lähteeseen. Ville Salminen on puolestaan lyhennellyt käsikirjoitusta ja muuttanut samalla roolinimiä: Hele Laaksosesta on tullut Tuija Suvi, Kaija Kulmalasta Pirjo Mela, Kari Melasta Asko Kari, konsuli Lindenstjernasta perheineen kauppaneuvos Adlerfeldt, Vicanderista Nikander. Myös elokuvan loppua on muutettu jonkin verran käsikirjoituksesta poikkeavaksi.

Ekke Hämäläinen muisteli Katso-lehden 20/1976 haastattelussa mm: "Tuota filmiä edelsi elokuvalakko [- -]. Rahasta oli tiukkaa silloinkin. Ville Salminen keksi säästömenetelmän filmiyhtiölle. Hän liitti kymmenenkin eri kuvaotosta yhteen saadakseen näin kiinteämmän kokonaisuuden. Särkkähän äkkäsi heti taitavana miehenä, että hän maksaa palkkion meille vain yhdestä kuvasta, vaikka kaikki odotimme saavamme palkkion kaikista otoksista. [- -] Minulla on muistikuva, että meidän piti Eeva-Kaarinan kanssa ajaa pölyisellä maantiellä polkupyörillä lehmien keskelle. Eeva-Kaarina ei uskaltautunut ja taisi olla Aira Samulin siinä hänen sijaisenaan."

Kauppaneuvos Adlerfeldtin huvilan ulkokuvat otettiin Wäinö Aaltosen ateljeerakennuksen edustalla Helsingin Kulosaaressa. Toukokuun taika on ensimmäinen elokuva, jossa kuvaajana sittemmin tunnettu Olavi Tuomi oli mukana.

Elokuvan ensi-ilta oli keskellä kesää heinäkuussa. Ehkä tästäkin syystä sen yleisömenestys jäi suurimpien kaupunkien teatteriesityskertojen mukaan laskien selvästi vuoden keskitason alapuolelle.

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Musiikki
1. The Stars and Stripes for Ever / Tähtilipun alla
Säv. Philip Sousa
Es. Ossi Elstelä, piano (playback), 0' 10".


2. "Sävel sinulle"
Säv. Heikki Aaltoila
1) Es. Ekke Hämäläinen, viulu ja tanssiorkesteri (playback, tanssiorkesteri), 1' 35".
2) Es. Eeva-Kaarina Volanen, laulu ja Ekke Hämäläinen, hyräily ja kitara (playback, tunnistamattomat laulajat sekä kitara ja tanssiorkesteri), 1' 30".
3) Es. Ekke Hämäläinen, piano (playback, tunnistamaton pianisti), kahteen kertaan, yht. 1' 15".
4) Es. Ekke Hämäläinen, viulu ja tanssiorkesteri, (playback, tanssiorkesteri), 2' 35".
5) Jousiyhtye (off), 1' 00".


3. Tea for Two / Teetä kahdelle
Säv. Vincent Youmans
Es. Ekke Hämäläinen, viulu ja tanssiorkesteri (playback, tanssiorkesteri), 0' 45".

Huomautuksia:
Alkupuolen ravintolakohtauksessa tanssiorkesteri esittää (playback) latinalais-amerikkalaista tanssimusiikkia, 0' 55", ja hitaan valssin, 0' 55".

"Sävel sinulle" (nro 2) toistuu taustamusiikin teemana; esityksessä 2:4 se muuttuu rytmimusiikiksi.

Urheilumajakohtauksessa kuullaan Olavi Haapalaisen soittama viulusoolo (off), säv. Heikki Aaltoila, 5' 30".

- Suomen kansallisfilmografia 4:n (1992) mukaan.
Tarkastustiedot
Tarkastuselin
VET
Ilmoitus
tarkastus
Tarkastusnumero
2630
Tarkastuspäivä
08.07.1948
Formaatti
35 mm
Pituus/leikattu
2250 m
Veroluokka
25 %
Ikäraja
S
Osia
4
Ilmoitus
luokittelu
Tarkastuspäivä
15.04.2019
Kesto/leikattu
01:21:45
Ikäraja
S
Tekniset tiedot
Väri
mv
Ääni
ääni, Aga-Baltic
Kuvasuhde
1,37:1
Kesto
82 min