Haku

Mikä on Elonet?

Elonet on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tarjoama tietokanta ja suoratoistopalvelu.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. KAVIn lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä tutkimus, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen.

Tutustu tarkemmin: kavi.fi

Mitä voin katsoa Elonetissa?

Elonetissa on katsottavissa Kavin omistamat pitkät elokuvat. Elokuvien digitointityö jatkuu ja Elonetin kokoelma karttuu jatkuvasti. Kavin omistuksessa on kaikkiaan noin 450 kotimaista pitkää elokuvaa. Kyseinen luku on vajaa kolmannes kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista. Leijonanosan näistä teoksista kattavat Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin elokuvat, Teuvo Tulion pitkät elokuvat sekä Fenno-Filmin ja National-filmin koko tuotannot.

Pitkien elokuvien lisäksi Elonet sisältää tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta. Myös kaikki sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat vapaasti katseltavissa.

Katso tästä kaikki verkossa saatavilla olevat pitkät elokuvat

Katso tästä kaikki verkossa saatavilla olevat elokuvat

Miksi kaikki elokuvat eivät ole katsottavissa?

Elonetin tietokanta kattaa kaikki suomalaiset ja Suomessa esitetyt elokuvat. Kavilla ei ole kaikkiin näihin elokuviin esitysoikeuksia. Elokuvien tiedot ovat silti saatavissa ja käytettävissä.

Kavin elokuvien digitointityö jatkuu ja uusia Kavin omistamia elokuvia tulee koko ajan Elonetiin lisää.

Verkossa katsottavissa olevat elokuvat löydät helposti käyttämällä haussa "verkossa saatavilla" -valintaa.

Katso tästä kaikki verkossa saatavilla olevat elokuvat

Mikä on elokuvien kuvanlaatu?

Kaikki Elonetin pitkät elokuvat ovat saatavilla vähintään HD-laadulla ja iso osa on saatavilla 4K-laadulla.

Valtaosa Kavin digitoimista elokuvista on tehty filmiltä skannaamalla 4K-laadulla. Tämä tarkoittaa, että kuvassa on nelinkertainen määrä kuvapisteitä, eli pikseleitä verrattuna perinteiseen HD-kuvaan. 4K-kuvan toistaminen vaatii hyvän internetyhteyden. Oletuksena Elonetin videosoitin käyttää automaattista kuvanlaadunvalintaa, jolloin videon kuvanlaatu vaihtelee saatavilla olevan internetyhteyden ja näytön koon mukaan.

Osa Elonetin lyhytelokuvista ja uutiskatsauksista on digitoitu videonauhoilta, jolloin kuvan laatu on heikompi. Näitä vanhempia videosiirtoja pyritään jatkuvasti päivittämään uusilla versioilla sitä mukaa kun niitä saadaan digitoitua filmiltä.

Saako Elonetin aineistoja käyttää vapaasti?

Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Elokuvia saa esittää vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa, ellei toisin mainita. Esimerkiksi elokuvien esittäminen kouluissa, kirjastoissa ja muissa maksuttomissa yleisötilaisuuksissa on sallittua.

Elonetin sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa. Uudelleenkäyttö ja muokkaaminen on luvanvaraista.

Lisätietoja: tommi.partanen(at)kavi.fi